Spit

Spit of acute lumbago is een veelvoorkomende vorm van lage rugklachten. Dit kan vaak van het een op het andere moment ontstaan. Vaak voelt het alsof het ‘erin schiet’. Mensen denken dan ook vaak: er was helemaal niet aan de hand met mijn rug en ineens zit er heel veel pijn en ben ik heel beperkt met alles wat ik doe. Dit komt omdat het (bijna altijd) een al langer bestaand probleem is.

Oorzaken

Meestal komt spit door een snelle beweging (vaak een draai-, of buigbeweging) of door overeind komen vanuit een langdurig gebukte houding. De bewegingen of houdingen veroorzaken een irritatie aan de facetgewrichten van de lage rug (ook wel schakelgewrichten genoemd). Een dergelijke beweging of houding is vaak de druppel die de emmer doet overlopen. Doordat de gewrichten in de lage rug al langere tijd niet optimaal functioneren is het steeds meer geïrriteerd aan het raken. Uiteindelijk is een hele kleine beweging genoeg om het ‘erin te laten schieten’.

Symptomen

• Hevige pijnscheuten in de lage rug
• Verstijf/verkrampt gevoel
• Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen
• Moeite om de rug te bewegen
• Vaak pijn met staan

Behandeling

Mocht U last hebben van spit, dan is het vaak aan te raden om dit spoed te laten behandelen om de beweeglijkheid weer terug in de lage rug te krijgen. Op deze manier kan het herstelproces zo snel mogelijk in gang worden gezet. Vaak zijn een of twee behandelingen bij de chiropractor al genoeg om verlichting te geven bij spitklachten. Verder is het belangrijk om bij spit juist in beweging te blijven, maar natuurlijk niet de bewegingen die de klachten hebben veroorzaakt. Fietsen of wandelen kan hierbij helpen.

Mocht u na het lezen nog vragen of opmerkingen hebben of een afspraak willen maken neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen met 077-320 1919 of via het contactformulier