Positionele Duizeligheid (BPPD): Wat je moet weten

Positionele Duizeligheid (BPPD). Wat is BPPD? BPPD, of Benigne Paroxismale Positionele Duizeligheid, is een van de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid. Het wordt onder andere gekenmerkt door korte episoden van duizeligheid die optreden wanneer de positie van het hoofd verandert, zoals bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, opstaan of bukken.

Oorzaken van Benigne Paroxismale Positionele Duizeligheid (BPPD)

BPPD wordt veroorzaakt door kleine kristallen (otoconia) die loskomen en in een van de halfcirkelvormige kanalen van het binnenoor terechtkomen. Deze kristallen verstoren de normale vloeistofbewegingen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van hoofdrotaties, wat daardoor leidt tot duizeligheid.

Symptomen

Kortdurende episoden van duizeligheid (meestal minder dan een minuut)
Een gevoel van draaien of tollen, vooral bij het veranderen van hoofdpositie
Misselijkheid
Soms braken
Verlies van evenwicht of instabiliteit

Diagnose

De diagnose van BPPD wordt vaak gesteld op basis van de beschrijving van de symptomen en specifieke klinische tests zoals de Dix-Hallpike manoeuvre. Tijdens deze test wordt het hoofd van de patiënt snel in verschillende posities gebracht om duizeligheid en nystagmus (onwillekeurige oogbewegingen) uit te lokken.

Behandeling

De meest effectieve behandeling voor BPPD zijn bepaalde fysieke manoeuvres die zijn ontworpen om de kristallen terug naar hun oorspronkelijke positie in het binnenoor te verplaatsen. De meest gebruikte manoeuvres zijn onder andere:

Epley Manoeuvre: Een reeks hoofdbewegingen die helpen de kristallen uit het halfcirkelvormige kanaal te verplaatsen.
Semont Manoeuvre: Een snelle beweging van het hoofd van de ene naar de andere kant.
Brandt-Daroff Oefeningen: Een reeks oefeningen die de patiënt thuis kan uitvoeren om de symptomen te verminderen.

In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om bijvoorbeeld misselijkheid en braken te beheersen, hoewel dit de onderliggende oorzaak van BPPD niet behandelt.

Prognose

De prognose voor BPPD is over het algemeen goed. Veel patiënten ervaren significante verlichting van hun symptomen na één of enkele behandelsessies. Echter, BPPD kan terugkeren, en sommige mensen hebben verder herhaalde behandelingen nodig.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de duizeligheid gepaard gaat met onder andere ernstige hoofdpijn, dubbelzien, moeite met spreken, of andere neurologische symptomen.
Als de symptomen na behandeling aanhouden of terugkeren.

Chiropractische Zorg bij BPPD

Als chiropractor kun je een belangrijke rol spelen in de behandeling van BPPD. Naast het uitvoeren van onder andere de Epley en Semont manoeuvres, kun je patiënten daarnaast begeleiden bij het uitvoeren van bijvoorbeeld Brandt-Daroff oefeningen en advies geven over houdingsaanpassingen om toekomstige episodes te voorkomen. Bovendien kunnen chiropractische aanpassingen van de nek en wervelkolom bijdragen aan een betere algehele balans en welzijn, wat kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van duizeligheidsaanvallen.

Het is bovendien belangrijk om patiënten gerust te stellen dat BPPD behandelbaar is en dat er effectieve methoden zijn om de symptomen te beheersen en te verminderen. Met onder andere de juiste zorg en aandacht kunnen de meeste mensen met BPPD hun dagelijkse activiteiten zonder problemen hervatten.

Contact Chiropractie Praktijk Vividus bij Positionele Duizeligheid (BPPD).

Mocht u na het lezen toch nog vragen of opmerkingen hebben of een afspraak willen maken neem dan contact met ons op. Dit kan bijvoorbeeld door te bellen met 077-320 1919 of via het contactformulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.