Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Wat is een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een zenuwbeklemming in de hand. De handworteltunnel, waar allerlei spieren en pezen lopen, is te klein, waardoor de mediaanzenuw ter hoogte van de pols bekneld raakt.

Heb ik CTS?
De waarschuwingssignalen zijn:
· pijn (soms heel hevig)
· gevoelloosheid
· stijfheid
· een tintelend of branderig gevoel
· verlies van kracht in handen en vingers
· slapeloosheid door het veroorzaakte ongemak.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een zenuwbeklemming in de hand.

Als u deze symptomen herkent, laat dan uw huisarts of een specialist vaststellen, of u daadwerkelijk lijdt aan Carpaal Tunnel syndroom. Voorheen was Carpaal Tunnel Syndroom alleen te behandelen via een poliklinische ingreep. Operatief wordt er meer ruimte in de te nauwe tunnel gemaakt, waardoor de beknelling opgeheven wordt. Helaas blijven er, ook na een chirurgische ingreep, veel klachten bestaan, of ze komen na verloop van tijd terug.

Geen operatie
Naast een operatie, zijn er ook behandelingen mogelijk met het Phystrac-tractieapparaat. Een zeer effectief hulpmiddel bij het behandelen van patiënten met een Carpaal Tunnel Syndroom. Door gecontroleerde tractie aan de onderarm en pols ontspannen de structuren, spieren en ligamenten die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten.

Voordelen van deze behandeling zijn:
• geen wachtlijst
• geen operatie
• geen wond
• geen pijn
• geen risico

Hoe werkt het Phystrac tractie-apparaat

De Phystrac is een mechanisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een gewichtsmechanisme.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een zenuwbeklemming in de hand.

Door deze behandeling geeft het carpaal ligament minder druk op de structuren in de carpaaltunnel en vermindert zo ook inklemming van de nervus medianus. Dit is de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS. Klinische ervaring heeft uitgewezen, dat bij milde gevallen tien tot twaalf behandelingen voldoende zijn om de klachten op te heffen. Bij ernstigere gevallen zijn meer behandelingen nodig. Het verdient overigens aanbeveling, dat uw arts u eerst neurologisch laat onderzoeken (EMG). Recent wetenschappelijk onderzoek (double blind control trial) i.s.m. de afdeling neurologie van VieCuri Medisch Centrum Venlo/Venray heeft aangetoond dat deze methode effectief is als behandeling bij CTS.

Voor een Phystrac behandeling kunt u (ook) zonder doorverwijzing van huisarts of specialist bij ons terecht.

Behandelingstraject

12 Behandelingen in 6 weken (2x per week). De kosten bedragen 30,- per enkelzijdige behandeling en 45,- per dubbelzijdige behandeling.

Afhankelijk van uw zorgverzekering kunnen de behandelingen worden uitgevoerd door de chiropractor of door de fysiotherapeut. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen geheel of gedeeltelijk.

Neem contact met ons op als u vragen heeft over de behandelingsmogelijkheden.

Voor overige vragen of voor meer informatie: stuur een mail naar ewolters@vividus-chiropractie.nl

Erik Wolters DC chiropractor / echografist

Erik Wolters DC
chiropractor / echografist